ο πυργος

Ιστορία Οικογένειας

Τρίτος κατά σειρά αδελφός του Πετρόμπεη, από τον οποίο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Εθνεγερσία. Συνόδευσε τον ανιψιό του, Ηλία, μαζί με τους αδελφούς του, Αντώνιο και Κων/νο, κατά την είσοδο και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Έλαβε μέρος στις πολιορκίες των κάστρων Μεθώνης και Κορώνης, στη μάχη του Βαλτετσίου, όπου και διακρίθηκε, στην πολιορκία και άλωση της Μονεμβασιάς καθώς και στις γιγαντομαχίες Βέργας Διρού ( 22-26/ 6-1826) και του Πολυάραβου (28-30/8-1826), όπου ο Ιμπραήμ έχασε τα 2/3 του στρατού του σε πεσόντες και λαβωμένους, και δεν εξανατόλμησε να δώσει άλλη μάχη.
Μεταξύ των φυγάδων έτυχε να είναι και ένα δυσάρφανο μικρό αγόρι, γιατί οι Τούρκοι του είχαν σκοτώσει όλους τους δικούς του, που το λέγανε Μιχάλη. Και επειδή στη Μάνη για αυτόν που δεν έχει κανένα συγγενή επικρατεί η συνήθεια να λένε πως ήταν ή είναι μαύρη η μοίρα του, ο μαύρος-Μιχάλης έγινε Μαυρομιχάλης και με τον καιρό ξεχάστηκε όποιο και αν ήταν το επώνυμο του και έμεινε με το σύνθετο της μοίρας του Μαυρομιχάλης.

Η Ιστορία μας - Πύργος Μαυρομιχάλη, Λιμένι, Μάνη

Απόφευγε όμως μακρές απουσίες του από τη Μάνη, γιατί είχε την ευθύνη συγκεντρώσεως, διανομής και αποστολής όλων των εφοδίων στα μαχόμενα Μανιάτικα σώματα.

Γι’ αυτό και τον αποκαλούσαν, με αφορμή την μόνιμη απουσία του αδερφού του Πέτρου, “Βασιλιά της Μάνης”. Γιατί εκτός των εφοδίων διατήρησε την εσωτερική γαλήνη, συνοχή, ομοψυχία και διοικητική στρατιωτική εξουσία στη Μάνη. Το 1830, επί Καποδίστρια, έδιωξε τα κρατικά στρατιωτικά τμήματα από τη Μάνη και κληθείς από τον Κυβερνήτη στο Ναύπλιο για συνδιαλλαγή φυλακίστηκε για 18 μήνες στο κάστρο του Ιτς Καλέ, ενώ ο γιός του Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλη κρατήθηκε υπό επιτήρηση και κατ’οίκον περιορισμό στο Ναύπλιο.

Η Ιστορία μας - Πύργος Μαυρομιχάλη, Μάνη, Λιμένι

Και ως είναι γνωστόν, με την ίδια αφορμή ο Καποδίστριας φυλάκισε και τον ίδιο τον Πετρόμπεη και έθεσε υπό επιτήρηση τον γιό του Γεωργάκη και τον αδελφό του Κων/νο, που τους κάλεσε και αυτούς για δήθεν συνδιαλλαγή.

Δηλαδή επί Καποδίστρια στο Ναύπλιο είχαν φυλακισθεί όχι μόνο ο Πετρόμπεης, όπως κακώς αναφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιστορικοί, αλλά και ο αδελφός του Ιωάννης-Κατσής και είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και εξόδου από το Ναύπλιο και ο γιός του Πετρόμπεη, Γεωργάκης, ο έτερος αδελφός του, Κων/νος, και ο ανιψιός του, Ηλίας Κατσάκος. Δηλαδή πέντε Μαυρομιχαλαίοι ήταν όμηροι του Καποδίστρια.

Μετά τη δίκη και καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα έγινε αιματηρή στάση στη Μάνη κατά των Βαυαρών με σημαντικές απώλειες κυρίως εις βάρος των Βαυαρών.

Και όταν στάλθηκαν δύο τάγματα Βαυαρών με αυστηρή εντολή να υποτάξουν τους Μανιάτες και να γκρεμίσουν τους πύργους της Μάνης, ένα ολόκληρο τάγμα Βαυαρών αιχμαλωτίστηκε από τους Μανιάτες. Και όταν η Αντιβασιλεία εζήτησε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του και για το ποια θα ήταν η ανταμοιβή των Μανιατών, ο Κατσής, θέλοντας να εξευτελίσει τους Βαυαρούς αξιωματικούς, εζήτησε:

Μία δεκάρα για κάθε αξιωματικό και ένα τάληρο για κάθε στρατιώτη. Και οπωσδήποτε η στάση αυτή στη Μάνη και οι διαδηλώσεις του λαού στο Ναύπλιο συνετέλεσαν στην αποφυγή εκτελέσεων των δύο καταδικασθέντων στρατηγών και έτσι ο Όθωνας με αφορμή και την ανάρρησή του στο θρόνο έδωσε χάρη και σώθηκαν οι δύο στρατηγοί από την λαιμητόμο.